Grønne strategier når nye dimensioner på årets Roskilde Festival … eller gør de?

I går lød startskuddet til den officielle åbning af dette års Roskilde Festival 2011. Forberedelserne har været længe undervejs og er yderligere intensiveret i dagene op til den officielle åbning, som har været fyldt med strålende solskin, glade forventningsfulde festivalgæster, der ihærdigt har indtaget området og ikke mindst de mange frivillige, der har arbejdet på højtryk for at alt skulle være klar. Alle 75.000 billetter er udsolgt, samt de 25.000 frivillige jobs besat.

Et af de interessante grønne tiltag dette år er Danmarks længste svævebane på 502 meter henover grusgraven og direkte ind til festivalpladsen. Svævebanen er bygget som et 31 meter højt Tuborg Tårn, som består af 78 skibscontainere. Det betyder, at man kan svæve henover grusgraven med 40 km/t – et sug i maven med varighed af i alt ca.50 sekunder.

Svævebanen har klart et involverende element, som gør at ”klimavenlighed” når ud til flere end det plejer. Svæveturen er nemlig gratis – det eneste adgangen kræver er at der indsamles og doneres minimum 10 tomme Tuborg-dåser. Efter festivalen gives al pant til FødevareBanken og både svævebanen og tårnet er begge klimavenligt tænkt og bakker op om Roskilde Festivalens fokus for 2011. Derudover kan det – vurderet ud fra køens længde og glædeshvin fra deltagerne i luften – betegnes som en potentiel succes, hvor festivalgæsterne også aktivt gør en indsats for at rydde på på pladsen.

Blandt Roskilde Festivalens mange aktiviteter er, som mange sikkert kender, Green Footsteps kampagnen, som har lanceret en række nye og spændende miljøinitiativer med det formål at opfordre til den miljøvenlige vej til en god Roskilde Festival. Og i år er Green Footsteps spredt udover hele festivalområdet.

Green Footsteps byder blandt andet på initiativer, hvor festivalgæster kan bo i en af de miljøvenlige green camps, opladning af mobiltelefon ved cykling eller fx spise i den bæredygtige zone ved Odeon. Derudover lanceres i samarbejde med Tuborg “Your Clean Hour”, som et festligt supplement til festivalens oprydningsarbejde, som gennem konkurrencer og underholdning skal inspirere gæsterne til at rydde op efter sig.

Og med en befolkningstæthed, som er større end storbyer som Hong-Kong og Shanghai, samt 23 kg efterladenskaber per person er det ikke små mængder vi taler om. Sidste år blev der samlet 1.690 ton affald.

Derfor er initiativerne både tiltrængte og nødvendige. Det vidner et hurtigt blik på campingområderne om – faktisk allerede inden festivalen gik i gang – hvor det tydeligt ses at affald er et af Roskilde Festivals største problemer, når det gælder miljøbelastning og ikke mindst kundeoplevelse for de festivalgæster, der ikke bryder sig om at vandre rundt i skrald.

Dette er nemlig stadig et stort problem til trods for at Roskilde Festival ønsker både at værne om miljøet og mindske udgifterne til (efter) oprydning. Helt tilbage i 1994 udarbejdede Roskilde Festival rent faktisk en miljøpolitik som indeholdt nedsat ressourceforbrug samt affaldssortering. På festivalpladsen, medarbejderarealer og mediebyen er flere tiltag allerede implementeret. Her er det rart at være. Men problemet med affald og effektiv sortering eksisterer stadig i massivt omfang på store dele af campingområdet, som er det største område på i alt 940.000 m².

Så på trods af de mange både underholdende og innovative ideer i forhold til at få bugt med problematikken, kunne man undrende spørge, hvorvidt initiativerne giver det nødvendige payoff?

Eller kunne det være at tiltagene skulle skærpes yderligere i forhold til blot at fokusere på at gøre affaldssortering tilgængeligt. Det har nemlig længe været et problem – faktisk så længe jeg kan huske tilbage på alle de år jeg har været på festivalen og det er et område der bare skal fungere! Det skal simpelthen være ligeså nemt at købe en øl eller sandwich, som at sortere og komme af med sit affald.

Nemt, simpelt og effektivt.

Med ønsket om en rigtig god (grøn) festival.

Ida Winberg Hemmingsen
FEMALE NAVIGATORS

 

Postet på borsen.dk den 01.07.2011

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.