Hvordan får vi flere kvindelige vækstiværksættere?

Hvordan får vi flere kvindelige vækstiværksættere?

Positionering og udvikling af kvindelige vækstiværksætteres talentmasse skal på dagsordenen. Der er særligt 2 eksempler, der tyder på at vi i Danmark skal til at ændre den måde kvindelige vækstiværksættere fremmes, positioneres og synliggøres, samt ikke mindst hvordan vi etablerer og udvikler succesfulde professionelle netværk for disse.

Det første eksempel er hentet fra Ernst & Young (US), som for fjerde år i træk lancerer deres Entrepreneurial Winning Women Program, som en del af deres support til vækstiværksættere og commitment til at fremme kvindelige ledere. Programmet appellerer særligt til kvinder med høje ambitioner for vækst: “Are you a woman entrepreneur with big plans, passion and vision to grow your company?” Til programmet udvælges 10 high-potential kvinder til at deltage i et elite business netværk med de bedste vækstvirksomheder. De kvindelige iværksættere deltager i et skræddersyet program, som blandt andet byder på udvikling af forretningsstrate gier, identifikation af potentielle partnere, strategiske alliancer, samt adgang til uformel, en-til-en vejledning, support m.m. Dertil kommer national og regional positionering blandt corporate executives, investorer og i medierne – for ikke at nævne deltagelse i Strategic Growth Forum.

Susan P. Rice, President, Cavanagh Services Group Inc deltog i Entrepreneurial Winning Women sidste år, og er en af de iværksættere, der har skabt betydelig vækst i hendes virksomhed gennem programmet blandt andet via netværket: “My network has grown exponentially. I have learned that even the most established entrepreneurs have similar challenges to me, which gives me the strength to know I can achieve that same level of success. I have gained more confidence to think bigger, and I have real plans for change in growing my company and exploring new market segments.”

Programmet er udarbejdet i samarbejde med bl.a. Women Presidents Organizations, Women Business Enterpri se og kan betegnes som et af de initiativer på verdensplan, der er med til at udvikle, positionere og synliggøre kvindelige vækstiværksætteres talentmasse.

Hvis vi tager turen tilbage til Danmark for at tage pulsen på kvindelige vækstiværksættere, så er forholdene en del anderledes, hvor den danske iværksætterkultur ligger på et middelmådigt niveau. Muligvis derfor indeholder regerings målsætning for Danmark anno 2020 at vi skal være blandt de lande i verden, hvor der er flest vækstiværksættere. En ganske fin målsætning, da iværksættere er med til at se nye forretningsmuligheder og bæredygtige løsninger for fremtidens udfordringer, hvortil de skaber nye jobs og øget vækst.

Den konkrete udfordring ligger i at for få virksomheder bliver til egentlige vækstvirksomheder. Et dansk eksempel på en vækstvirksomhed er fx accessory-fi rmaet becksöndergaard, startet af Anna Søndergaard og Lis Beck, som begge er uddannet fra Copenhagen Business School. I løbet af 5 år nåede op på at omsætte for et tocifret millionbeløb – så de kvindelige vækstiværksættere findes og der er flere af dem. Mange kvinder besidder nemlig både kvalifikationerne og kompetencerne, men statestikkerne viser, at de ikke nær så ofte starter virksomheder som mænd – og når de så endelig gør det er det enkeltmandsvirksomheder, som vel og mærke forbliver enkeltmandsvirksomheder. Dette på trods af at danske kvinder er flittigt repræsenteret på uddannelsesinstitutionerne og tager længere uddannelser end mænd, samt i højere grad prioriterer karriere end tidligere. De har derfor kvalifikationerne og ambitionerne til at starte fx videnstunge virksomheder, der både kan styrke vækst og velfærd. Men ifølge virksomhedskvinder.dk, så er årsagen til at ´de virksomheder, som kvinder står bag ikke bliver til store virksomheder med mange ansatte, at kvinderne bevidst fravælger vækst´.

Men kan det virkelig passe at danske kvinder i højere grad end mænd har manglende vækstambitioner? For handler det i virkeligheden ikke i højere grad om den måde, hvorpå kvindelige iværksættere positioneres i den danske samfundsmodel – indenfor fx netværk for vækstiværksættere?

Lad os se på det andet lille eksempel, som vi kan finde i online publikationen udarbejdet af Startvaekst´s initiativ Virksomhedskvinder.dk, som har til formål at fremme flere kvindelige vækstiværksættere:

“Overvejer du at blive selvstændig, eller er du det allerede, så brug andre kvinder med succes og erfaringer som rollemodeller. Måske har du en mor, der er iværksætter. Det kan også være en veninde eller en kendt person, du ser op til og bliver inspireret af”.

Ovenstående er et karikeret billede af, hvordan vi positionerer potentielle kvindelige iværksættere, samt hvordan vi motiverer dem til at udvikle deres talentmasse og vækstpotentiale: “spørg din mor eller din veninde?”. Sammenlign med Ernst & Young teaseren. Gad vide, hvad der skaber mest iværksætterdrive og fremmer motivation til at skabe vækstvirksomhed fremfor at beholde enmandsvirksomheden og fortsætte som freelancer?

Min pointe er at hvis målet VIRKELIG er at skabe flere vækstvirksomheder ledet af professionelle kvinder er man simpelthen nødt til at være mere ambitiøs i forhold til at udvikle, positionere og synliggøre kvinders talentmasse på et langt højere niveau. Og ikke mindst sørge for at etablere professionelle netværk sammen med andre vækstvirksomheder med fokus på fx udvikling af forretningsstrategier, identifikation af potentielle partnere, strategiske alliancer, vidensdeling, professionel rådgivning, vejledning, uddannelse, support m.v. Derefter kunne komme international og national positionering blandt fx corporate executives, investorer og fx i medierne. Der er god inspiration at hente fra ´Entrepreneurial Winning Women´ i forhold til at udvikle, positionere og synliggøre kvindelige vækstiværksætteres talentmasse.

Jeg tror ganske simpelt ikke på at kvinderne bevidst fravælger vækst, men muligvis at flere kvindelige vækstiværksættere har flere ambitiøse mål for deres virksomheder samtidig med målbare resultater på bundlinjen og at udvide medarbejderstaben. Helt konkret så betyder det at der er behov for en ændring af den måde kvindelige vækstiværksættere fremmes og positioneres, samt ikke mindst den måde hvorpå vi etablerer og udvikler succesfulde professionelle netværk for disse – men der kan ske meget inden 2020.

Postet on Borsen.dk on 28.04.2011
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.