Ville det øge Danmarks konkurrenceevne hvis vi arbejdede som New Yorkere?

Ville det øge Danmarks konkurrenceevne hvis vi arbejdede som New Yorkere?

Jeg er p.t. bosat og arbejder i New York, og kan skrive under på at New Yorkere er en flok hyperambitiøse, drevne – og til tider lettere maniske – mennesker, med kandidatgrader fra de rigtige Ivy League universiteter og solide “career tracks” inden de er fyldt 30.

Her i meritokratiets højborg er det helt normalt at ens arbejdsuge ligger på 70 timer, at du villigt stiller op til at arbejde i weekender og i (dine få) feriedage, og at din Blackberry er tændt 24-7 med arbejdsmails fra chefen tikkende ind lidt over midnat. Hvis du kommer hjem kl. ni hver aften er det altså ikke fordi du har haft specielt travt, det er bare normen. Og du får (slet) ingen medlidenhed. Her er der ikke noget som hedder flekstid eller overarbejde, og hvis du har været inde på kontoret weekenden over er det bare ærgerligt.

Herovre gælder de intense arbejdstider ikke kun for funktionærer som topchefer, mellemledere, og nyuddannede kandidater (som skal “pay their dues”). Folk i servicefag knokler også konstant. Du kan eksempelvis hente dine nyrensede skjorter ved midnatstid og få købt ind og klippet hår på samtlige helligdage – kristne, jødiske, you name it. Her åbner butikkerne kl. otte og lukker kl. ti. Hver dag. Som modsætning minder Strøget kl. tre en søndag eftermiddag mest om et brostensbelagt ørkenlandskab.

En bekendt der arbejder i konsulentverdenen fortæller at hun ofte – selv efter at have færdiggjort alt sit arbejde – må snige sig ud kl. 19.30 ved eksempelvis at lade som om hun skal på toilettet. Det er simpelthen pinligt at gå hjem inden kl. otte, eller i hvert fald så længe hendes chef er på kontoret. Flere af hendes kollegaer, derimod, bliver hængende foran computeren – ofte på Facebook – indtil chefen “has left the building”.

Sammenlignet med New Yorkere er danskere fantastisk forkælede når det kommer til ferier, fridage, og fleksibilitet på arbejdspladsen. Danskere har simpelthen så meget statsgaranteret fritid at mange ikke har tid til at afholde feriedage og tage deres afspadsering. I Japan har man et begreb – “karoshi” – som betyder at “dø af overarbejde”. Selvom jeg ikke benægter at stress er et udbredt problem, så er der nok ingen fare for “karoshi” i 37-timers, flekstidsDanmark.

Jeg vil dog gerne pointere, at man ikke nødvendigvis er mere effektiv fordi man bruger meget tid på jobbet, og at face time ikke er lig med høj produktivitet. Dog er der ingen tvivl om at hvis du bruger meget tid på jobbet – og gør det godt – skal du nok stige hurtigere i graderne end ham der vælger at gå hjem kl. 16.30 hver dag. Face time med chefen er utrolig vigtig hvis du vil have fingrene i de spændende opgaver og være tæt på dér hvor de overordnede strategier formuleres og beslutningerne tages.

Ifølge World Economic Forum’s (WEF) Global Competitiveness Report 2010-2011 ligger USA på en fjerdeplads hvad angår overordnet konkurrenceevne (nede fra en andenplads året før). De nordiske lande – hvor arbejdsdagene er kortere og ferierne længere – ligger også alle højt (Sverige på andenpladsen, Finland på syvendepladsen og Danmark på niendepladsen).

Der er selvfølgelig mange faktorer som spiller ind, men det er værd at bemærke, at hvad angår relationer i mellem arbejdsgiver- og tager (målt på om dette forhold er præget af samarbejdsvillighed eller konfrontationer) scorer Danmark (8) noget højere – hvilket reflekterer et positivt forhold – end USA (33). Og ifølge WEF er en af største forhindringer for at drive forretning i USA lav arbejdsmoral. Hvem sagde to ugers ferie?

Dét sagt, så skal man i Danmark nok se i øjnene, at danske virksomheder i de kommende år kommer til at mangle arbejdskraft, og at realiteten af en (gys!) 38-timers arbejdsuge meget sandsynligt rykker tættere på. En slags mild newyorkerficering af det danske arbejdsmarked. Spørgsmålet er, om en længere arbejdsuge vil være med til at fastholde – eller øge – Danmarks konkurrenceevne.

Det ville nok ikke skade den.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.