IT- og online-branchen skal ud af det nørdede image

IT- og online-branchen skal ud af det nørdede image

I mine glade, tidlige studiedage var der i de kredse jeg færdedes, en udbredt opfattelse af, at online branchen var for de mindre sexede og knap så kløgtige indenfor medieindustrien. Med datidens hype og dot com-bølge var der uendeligt mange IT-jobs slået op, hvilket også sænkede markedsværdien af karriemulighederne ved dets overefterspørgsel. Der var det langt mere sexet at blive tv-tilrettelægger, jeans-og-blazer-klædt reklamemand/kvinde, management konsulent eller for den sags skyld kritisk journalist med en skarp kommentatortunge.

Jobs indenfor “nye medier”, “digitale medier”, “web” eller hvilken som helst anden forældet lingo man valgte at bruge om det hele, var let tilgængeligt, kedeligt, nørdet og imagemæssigt fanget i et ingenmandsland mellem visual kreativitet og kedelig programmering – også i mange af de virksomheder, jeg fandt interessante. Og sandt at sige var det heller ikke en vej, jeg fandt særligt tiltrækkende som ung kvinde med et pænt CV, store ambitioner og et behov for social interaktion med inspirerende kollegaer i dagligdagen. Jeg var langt mere draget af omgivelsernes promovering af kreative stillinger eller traditionelle finansinstitutioner, som dengang bejlede til os.

Skæbnen ville dog, at jeg alligevel blev fascineret og røg ind på onlineverdenens smalle sti. Det viste sig at åbne en ny verden af muligheder for en bundlinje- og talpragmatiker som jeg, og det har jeg aldrig fortrudt. Faktum er nemlig, at målbarheden på online er så transparant og spændende fra et business intelligence perspektiv, at det for en CEO eller CFO til enhver tid bør prioriteres over andre, halvgennemsigtige investeringer. Tænk at man som eksempelvis en smykkeretailvirksomhed med online-salg med små procentvise forbedringer i andelen af kunder, der gennemfører et køb ud af alle,der besøger deres websted, kan forøge indtjeningen med flere millioner. I sådanne tilfælde lægger webstatistikken sig nemlig lige op af indtjeningskilderne og budgetterne, som er det evige jagtobjekt for P&L ansvarlige. Og der er mange forbedringer at hente. Faktisk mener jeg, at virksomheder bør interessere sig langt mere for måling af deres onlineaktiviteter, fordi der kan ligge en uudnyttet guldgrube af både viden om deres kunder og disses præferencer, men også potentielle effektivitetsforbedringer og hurtige wins, hvis der bliver tænkt længere end blot at bruge det som endnu en kanal for marketing og PR. For der er kontant afregning, hvis salget fra 30% af indtjeningskilden dropper eller stiger med bare 3%. Ind med effektmåling, gennemsigtighed og data og farvel til mavefornemmelser og antagelser.

Jeg mener, det er på tide at gøre op med fortidens dogme eller ignorance omkring online som en usexet blindtarm hos virksomheder, der lever sit eget liv uden kobling til den strategiske styring på direktionsniveau. Online handler i dag om så meget mere end bare marketing og smarte hjemmesider – det handler om omsætning og besparelser i en presset økonomi. Desto før vi begynder at anerkende onlineaktiviteter og målbarheden af samme som respekterede management discipliner desto bedre. I dagens økonomi er der ikke råd til at undlade at udnytte dette potentiale til klare bundlinjeforbedringer. IT og online bør være værktøjer for topledere fremfor bare kommunikationskanaler for marketing. Farvel til den kedelige onlinenørd i kælderen og ind med den effektive onlineanalytiker på direktionsgangene med de blå gulvtæpper.

Indlæg postet på Borsen.dk 27.01.2011

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.