Pigerne mod Drengene

Pigerne mod Drengene

Hvorfor er du med i et karrierenetværk udelukkende for kvinder?, lød spørgsmålet forleden fra min mandlige kollega i Google, Anders, som indledning til en diskussion om karriere og ambitioner. “Mener du reelt set, at unge karrierekvinder har større udfordringer end unge mænd med samme ambitionsniveau?” I sagens natur er begrebet “svært” jo relativt. Hvis vi hævder, at unge, ambitiøse kvinder har det svært, må det samtidigt betyde at unge mænd tilsvarende har det nemmere. Sandheden er – nok ikke så overraskende – at man i mit karriere-netværk, der udelukkende består af kvinder, ikke har brugt tid på at diskutere om unge mænd er tilsvarende udfordrede, men fokuseret på hvordan unge kvinder bedst kan gebærde sig karrieremæssigt og hjælpe hinanden på vej. Det er i sig selv tankevækkende! Det samme var Anders’ svar på tiltale, da jeg spurgte ham om, hvilke udfordringer han oplever som ung karriereorienteret mand.

Anders Lykke fra “Generation vel-”:

Som ung mand, med hovedet skruet nogenlunde på skal jeg være VEL-informeret, -trænet, -klædt, -formuleret, -soigneret, -uddannet, -struktureret, -argumenterende og -etableret. Derudover skal jeg gerne være kulturelt dannet, berejst, have orden i økonomien og helst også spille et musikinstrument på et niveau, der er tilstrækkeligt højt til, at det kan imponere veninderne. Og så hjælper det, hvis jeg er handyman og selv med begge hænder bundet på ryggen og bind for øjnene kan sætte en Montana-reol op på væggen mens jeg yder min kæreste karrieresparring. Endeligt skal jeg jævnligt komme hjem fra fodbold med jord på knæene og i øvrigt være ambitiøs og kompromisløs i forhold til mit arbejdsliv, der selvfølgelig går godt, rigtig godt!

Lad mig sige det rent ud: Jeg er træt af kvinder, der har travlt med at begrave deres eget køn i en “det-er-så-svært-at-være-kvinde” grøft. Jeg tror nemlig ikke, det er så meget nemmere at være mand, men er i øvrigt også ligeglad.

Et handlingsorienteret fremtidsperspektiv

Eftersom budskabet i dette indlæg er forening af parterne, er de resterende pointer formuleret i fællesskab. Det er vores opfattelse, at diskussionen om, hvorvidt kvinder er underlagt mere krævende præmisser er interessant, men ikke rykker ved noget og om muligt blot fører yderligere polarisering med sig. Realiteten er jo, at hvis du er et menneske med ambitioner, der rækker ud over gennemsnittet, vil du per definition møde modstand, fordi du vil mere, men det er en præmis der gælder for alle – uanset køn. Vi finder det tankevækkende, at ligestillingsdiskussionen fortsat er så opdelt, når flere respekterede undersøgelser viser, at næsten samtlige arbejdssituationer fungerer bedst, når begge køn er tilstede. Kvinder pynter på mænd, deres beslutninger og også deres måde at omgås hinanden på – og vise versa! Det er unægteligt tryggere at barrikadere sig i hver sin lejr og dér blive enige. Det er bare ikke tryghed, men bedre resultater, vi søger.

Lad os i stedet fokusere på den forskellighed, der netop er så fantastisk berigende – også på bundlinjen. En rigtig mand, der hviler tilstrækkeligt meget i både sin seksualitet og sin professionelle ballast og kunnen, stiller sig ikke i vejen for kvinder, der vil frem i verden og være med der, hvor beslutningerne træffes. Hvis han gør det, er han ikke alene smålig – han skyder også sig selv og diverse forretningsmål i foden. Det samme gør sig gældende for kvinder.

Vi repræsenterer en ny generation, der vil frem i verden. Vi er af den opfattelse, at ikke alene vi, vores respektive karriere og fremtidige arbejdspladser, men også samfundet, vil drage nytte af en ny diskurs i forhold til kønsroller i arbejdslivet. At den nuværende samfundsstruktur meget vel kan ændres for bedre at facilitere dette, kan vi kun være enige om, men så lad os arbejde med det som mål, frem for fortsat at dyrke forskelligheden. Lad os komme i gang. Kvinderne er på arbejdsmarkedet for at blive og heldigvis for det! Der sidder helt sikkert nogle mænd fra den gamle skole rundt omkring i danske organisationer, der holder kvinder uden for indflydelse, til ingen verdens grund. De bør naturligvis kigge sig selv i spejlet, men heldigvis tilhører de en uddøende race. Nu handler det om at drage nytte af hvordan og hvor vi kan supplere hinanden. For de kvinder, der gerne vil bidrage til en udvikling, kunne en start være at invitere de unge ambitiøse mænd med i deres eksklusive elitenetværk.

Anders Moslund Lykke og Sarah Heiberg Landsted
Kontaktinfo: moslundlykke@gmail.com eller landsted@gmail.com

Indlæg postet på Borsen.dk 16.12.2010

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.