Forventningsafstemning for matematikere og andre med 24 timer i døgnet

Forventningsafstemning for matematikere og andre med 24 timer i døgnet

Ligestillings-debatten raserer i kronikker og diskussioner rundt omkring i virksomhederne, og work-life balance er et varmt emne i denne debat. Som udlandsdansker på besøg i Danmark, undrer jeg mig ofte over, hvordan danske superkvinder tilsyneladende overkommer dette fænomen med et på overfladen perfekt privatliv og hjem udover en dedikeret fuldtidskarriere. På besøg hjemme hos mine danske veninder står der økologiske håndlavede Amokka chokoladestænger og velklædte unger i designertøj parat på en snetung tirsdag aften. I det tempo får jeg svært ved at følge med den dag, der skal tilføjes børn til ligningen, for matematikken går ikke op i mit hoved. Det burde være simpel matematik, men hvordan kan man nå i Amokka, inden veninderne kommer, hvis butikkerne lukker kl.17.30, og det sidste møde slutter kl. 17 i Glostrup?

På trods af, at livet som karrierekvinde er benhårdt, så mener mange kvinder, at de også skal shine og performe som superstars på privatfronten på lige fod med kvinder, der har valgt karriereræset fra til fordel for en mere privatlivsvenlig tilværelse, hvor der er tid til at gå til frisør på en hverdag, bage pebernødder og bruge en lørdag på at gøre lejligheden ren, så den skinner og så i øvrigt også lige nå i Montana for at bestille reolmodulerne, så de kan komme op på væggen, inden de 12 middagsgæster ankommer. Dertil kommer, at vi på diskret og henkastet vis skal holde figuren ved lige i træningscentret, fordi det ifølge livsstilsmedierne og modeverdenen (som vi også i hemmelighed følger med i, da vi jo skal kunne snakke med om alt det aktuelle med vores kreative branche-baserede veninder) betyder mangel på kontrol, hvis vi tager 5 kilo på, fordi der bliver siddet lidt for længe foran en computer og spist croissanter til morgenmad serveret på arbejdet i stedet for hjemmelavet havregrød om morgenen.

Det vil efter min opfattelse være sundt for den generelle ligestillingsdebat i diverse kronikker og på gå-hjem møder også at vende blikket indad. Ambitioner er gode, men urealistisk perfektionisme kan også føre til frustrationer og et benhårdt selvskabt pres, der kan spænde ben for vores ambitioner og iver efter at ville det hele. Jeg mener, vi bør få et realistisk forhold til døgnets 24 timer og til vores ambitioner og give slip på nogle af de tårnhøje forventninger, der bliver stillet til alt omkring privatlivet. Niveauet af ambitioner skal alt andet lige baseres på, hvor mange timer, vi rent faktisk har i en uge, hvilket for mit eget vedkommende kun er 168.

At have et privatliv hvor hjemmet er klinisk rent altid, kroppen er toptrimmet, håret klippet og børnene hygger med økologiske chokoladestænger købt i Amokka, er faktisk et fuldtidsjob. Ofte deles denne perfektionisme ikke af vores mandlige kollegaer på arbejdet, som vi på den professionelle bane og karriere konkurrerer med i vores andet fuldtidsjob. De har ofte bare et enkelt fuldtidsjob, fordi det for dem er ok at spise børnene af med M&Ms købt i kiosken, at lade frisøraftalen gå et par uger over tid og lade opvasken stå, selvom de får en kammerat på besøg. At ville karrieren på disse dobbeltbetingelser svarer lidt til at lade mænd og kvinder løbe en marathon mod hinanden, men hvor kvinden også løber ud til sidelinjen undervejs for at se om håret nu sidder ordentligt efter hver 100 meter. Usportsligt og ulige betingelser – ja, men lige netop dette er jo vores eget valg og ikke en regel, vi skal leve efter.

Jeg tror vi, som yngre ambitiøse kvinder, står overfor at skulle acceptere, vi ikke kan få det hele og så samtidigt nå i mål først sammen med mændene og med hår, der stadig sidder perfekt uden ofre. Alt har sin pris, og det har en ambitiøs karriere også. Hvor meget, vi vil betale, er et individuelt valg, men vi bør måske blive bedre til at acceptere indadtil, at en topkarriere koster tid og kræfter og hårdt arbejde – ligesom hjem, børn og et perfekt udseende. At ville alt på alle fronter og til perfektion kan hurtigt komme tilbage og bide os bagi i form af udbrændthed og behov for en karriere-timeout. Lad os lægge illusionen om det perfekte hjem og privatliv lidt fra os, hvis vi vælger at konkurrere på samme vilkår som vores mandlige ambitiøse kollegaer, steppe op og acceptere karriereudfordringen. Hvorfor skal det være anderledes for os? Vis mig den første mandlige topleder, der kl 17 har den højeste prioritet at hente økologiske chokoladestænger fra Amokka på vej hjem fra en lang arbejdsdag.

Indlæg postet på Borsen.dk 09.12.2010

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.