Kvinder der hader kvinder

Kvinder der hader kvinder

Der findes et særligt sted i helvede for kvinder som ikke hjælper hinanden. Javel, ja. Madeleine Albrights ord klinger velkendt hos mange hunkønsvæsener, og de fleste kvinder kunne ikke være mere enige.

Men findes der så også et særligt sted i helvede for kvinder der dømmer hinandens måder at leve på? For selv om vi kvinder gradvist bliver bedre til at hjælpe den dygtige kvindelige kollega, studiekammerat eller veninde til f.eks. et nyt job, kan vi så også smide den fordømmende, ødelæggende følelse à la “Godt nok har hun et fedt job, men arbejder hun ikke lidt for mange timer i forhold til at hun har et tre-årigt barn?” væk?

På trods af vores ivrige forsøg på at droppe den kvindelige smålighedsjalousi der desværre ofte hersker hos det feminine køn (bare indrøm det, jeg ved den er der!), er kvinder nemlig stadig hurtige til indirekte at dømme hinandens livsvalg, f.eks dét at prioritere sin karriere højt. Indirekte – for det er politisk ukorrekt at mene, at kvinder ikke skal søge høje stillinger. Omvendt, og ironisk nok, er det ikke politisk ukorrekt at komme med en snigende, stikkende kommentar som:”Det er da også synd for lille Storm at han først bliver hentet fra fritidshjemmet kl. 17″ (Læs: at hans mor ikke henter ham før kl. 17).

Fordømmelse af livsvalg sker nemlig i det skjulte, i de stille telefonsamtaler, i de små sidekommentarer. Det sker ikke åbent, for vi lever jo principielt set i et ligestillet land, hvor kvinder har de samme muligheder i alle livets henseender som mænd. Men ét sted har vi helt sikker ikke “principielt ligestillede” – og det er med hensyn til at acceptere livsvalg der differentierer sig fra normen. For på trods af faktorer som et højnet uddannelsesniveau, og barsel til mænd, taler statistikkerne fortsat deres klare sprog når det gælder hvad der konstituerer normen – en mand der har et højere betalt job, og arbejder mere end sin kone. Det at differentiere sig fra det kedelige begreb “normen” i hvad der gælder ens livs- og karrierevalg, får desværre stadig mange kvinder til at rynke på næsen (i det skjulte, for alt andet ville være politisk ukorrekt – og hvem har lyst til at være dét?)

Opfordringen herfra er en rungende opsang til kvinder der fordømmer livsvalg der ikke følger normen ifølge Danmarks Statistik. Hvorfor kommenterer ingen den far der for fjerde aften i træk ikke spiser sammen med familien? Fordi det er mere “normalt”. Men derudover vil jeg holde fast på at mænd er bedre til at acceptere hinandens livsvalg – om det så er at have en 70-timers arbejdsuge, eller at gå fire måneder på barsel (eller begge dele?). Så drop fordømmelsen og acceptér hinandens valg og fravalg – det kommer vi allesammen meget, meget længere med.

- Mette Mikkelsen

FEMALE NAVIGATORS

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.